Cinémathèque ORION
Eerikinkatu 15, Helsinki

CINÉ-CONCERTS
Léon Poirier
LA BRIÈRE
France (1924), 119 min
Avec José Davert, Laurence Myrga, Jeanne Marie-Laurent
Copie restaurée 4K DCP (KAVI 2015) – Musique : Narinkka Ensemble
Le 18.11. à 19 h 00, en présence de la Présidente Tarja Halonen

L’histoire (d’après une nouvelle de Alphonse de Chateaubriant) :
A la fin du XIXe siècle, Aoustin, garde-chasse du marais et des tourbières, refuse l’exode des Briérons vers les forges de Trignac. Trahi par sa fille qui veut épouser un vannier qui n’est pas du marais, notre héros la poussera au suicide et pardonnera à son séducteur, prenant la stature d’un héros de Dostoïevski.

Cinémathèque ORION esittää hyvin harvinaisen ranskalaisen elokuvan LA BRIÈRE (1924), joka on löytynyt KAVIn kokoelmista ja josta KAVI on nyt tehnyt 4K DCP:n. Elokuvan on sos.dem. puolue ostanut 1925 Suomeen ja esittänyt Punalyhty-teatterissaan Hakaniemessä! Siksi presidentti Tarja Halosen avaa näytännön. Ja Narinkka-yhtye on tehnyt uuden musiikin.

_________________________________


Léonce Perret
L’ENFANT DE PARIS
France (1913), 118 min
Avec Maurice Lagrenée, Louis Leubas, Suzanne Privat
Piano : Joonas Raninen
Le 27.10. à 19 h 30 et le 02.11.à 19 h 00

L’histoire :
Après le décès de ses parents, une fillette se retrouve livrée à elle-même dans les rues de Paris. Après s’être échappée de l’orphelinat qui l’avait recueillie, elle est enlevée par un brigand qui veut l’utiliser pour réclamer une rançon.

Harvoin nähty elokuvahelmi Pariisin lapsi Orionissa 27.10. ja 2.11. Henri Langlois oli elokuvataiteen esitaistelija jolle filmien säilyttäminen ja esittäminen merkitsi elokuvan tulevaisuu- den mahdollistamista. Vahvana ja ristiriitaisenakin hahmona Langlois toimi suunnannäyttäjänä kaikille maailman elokuva-arkistoille. Hänen kaltaistensa pioneerien ansiosta voimme nauttia elokuvista koko taiteenlajin 120-vuotisen historian varrelta.
Ohjaaja Léonce Perret oli Belle Époquen valon ja varjon mestari. Vuosina 1910-1916 Perret ohjasi Gaumontille lähes 350 elokuvaa. Henri Langlois’n mielestä Perret oli yksi valkokankaan alkuaikojen mestareista. Pariisin lapsi (L’Enfant de Paris, 1913) on yksi Ranskan ensimmäisiä pitkiä elokuvia ja sekä teknisesti että kerronnallisesti paljon aikaansa edellä. Marokon valloituksesta innoituksensa saanut, upeasti lavastettu orpotytön tarina oli syntyaikanaan tapaus sujuvankerronnan, luonnollisen näyttelemisen ja liikkuvan kameran käytössä.
Yhteistyössä: La Cinémathèque française, 125-vuotias Cercle Franco-Finlandais de Helsinki / Helsingin ranskalais-suomalainen yhdistys
Kunnioitamme 120-vuotiasta elokuvaa ja Ranskan cinemateekin legendaarisen johtajan Henri Langlois’n satavuotismuistoa esittämällä Léonce Perret’n elokuvan Pariisin lapsi (L’Enfant de Paris, 1913).